CPU – Se de 5 bedste processorer til gaming!

CPU’en er populært sagt computerens hjerne. Derfor er det også helt naturligt ét af de områder, der er vigtigt at undersøge forud for dit computerkøb – eller din opgradering af en nuværende gamer PC.

CPU står for Central Processing Unit, men omtales ofte blot som processor. Hvis du tager udgangspunkt i metaforen omkring computerens hjerne, er det din CPU, der får alting til at snakke sammen – både operativsystem samt programmer og forbindelse mellem hardware. Og endnu vigtigere: så bestemmer din processor, hvor hurtigt og effektivt ting snakker sammen – og hvor mange processor, du kan køre simultant. Altså om du kan game, være på nettet, streame, høre musik etc. samtidig.

Derfor er det også din processor, som dikterer, hvad din CPU kan klare af tunge spilopgaver. Vil du have den maksimale spiloplevelse, skal du derfor have en stærk CPU.

Nøjagtigt som med dine øvrige hardwarekomponenter er CPU’er ikke skabt ens. Der kan være stor forskel på det, du skal kigge efter, nemlig antal GHz og kerner – altså indikatorerne for den performance, du kan forvente, når du spiller.

Hvis du i forvejen har en smule kendskab til CPU’er, ved du måske allerede, at markedet er domineret af Intel og AMD. Hvem der designer den bedste gaming CPU er ikke til at sige, da deres modeller varierer. Men de er de suverænt mest anerkendte producenter, og derfor er det også dem, der er repræsenteret i denne oversigt over gode CPU-valg til spilleoplevelsen.

Her får du 5 stærke bud på den bedste CPU til gaming!

AMD Ryzen 9 5900X

AMD ryzen 9 5900X CPU

Er du på udkig efter det bedste af det absolut bedste? AMD Ryzen 9 5900X repræsenterer en fantastisk opgraderingsmulighed for rigtig mange gamere, som vil bygge en monstermaskine! Denne CPU er en state-of-the-art chip til gaming og måske markedets bedste valg, hvad angår power til spil, streaming, videoredigering etc.

De 12 kerner og 24 tråde sikrer et base output på 3.7 GHz, men med hele 4,8 GHz boost! Derfor er her også tale om markedets stærkeste chipset, som er gearet til alle nye spil og produktionsopgaver med multimedie. Desuden viser flere test, at AMD Ryzen 9 serien topper benchmarkingtest for 1080P spil, hvilket om noget er en indikator, du kan oversætte til gaming performance.

Du får i øvrigt også PCIe 4.0 support til AMD Ryzen 9 5900X, som den populære producent selv beskriver med ordene ”Higher speeds. More memory. Wider bandwidth”.

CPU’en er designet med henblik på at sikre usammenlignelig god performance, men samtidig arbejde lydsvagt og uden at overophede systemet. Vær dog opmærksom på, at du med fordel kan bruge din egen køler – og at denne gerne må være effektiv, da effektiv køling har en positiv effekt på processorens ydelse.

Værd at fremhæve:

  • Enestående til gaming
  • Glimrende performance på både single og multi core

Intel Core i9 10900K

Intel Core i9-10900K Comet Lake CPU

Det ville være unfair at bringe AMD Ryzen 9 5900X i spil, uden at have Intels modsvar i form af Intel Core i9 10900K med på listen. Og lad os bare slå fast: Det er ikke af fair play hensyn, den er med på listen, men fordi den ligesom konkurrenten er en topmodel.

Intel Core i9 10900K er en del af Intel’s Comet Lake gaming chip, som er deres flagskib til den seriøse gamer. Processoren udkom med løftet om at være markedets hurtigste, men den ære tilfalder i dag AMD. Det sagt, så er her stadig tale om en virkelig kraftig CPU, som har 10 kerner og 20 tråde, der kan nå svimlende 5.3 GHz! Base outputtet er på 3.7 GHz, hvilket bør være mere end nok til de fleste opgaver.

Af samme årsag leverer CPU’en rigeligt af power til selv de mest krævende spil, og kan sagtens klare heftig multimedieredigering, streaming og andre tunge opgaver.

Nøjagtigt som med Ryzen 9 5900X anbefaler vi et seriøst kølingssystem, der kan holde CPU’en kølig – særligt hvis du får behov for at bruge overclocking.

Værd at fremhæve:

  • Glimrende gaming performance
  • Høj overclocking

AMD Ryzen 5 5600X

AMD Ryzen 5 5600X Wraith Stealth CPU

Vi dykker denne gang ned i AMD Ryzen 5 serien og ser på 5600X processoren. AMD Ryzen 5 5600X er kendetegnet af at være den mest pristilgængelige CPU i Zen 3 familien – som repræsenterer den arkitektur, processorerne er bygget op omkring i deres design i forhold til performance, repsonsivitet og effektivitet (per watt).

Modellerne i Ryzen 5000 serien er ens, hvad angår dine muligheder for at ramme samme frame rate i dine spil, hvorfor du sagtens kan gå efter denne CPU, som er en glimrende value-for-money processor. Set i forhold til Ryzen 9 5900X topmodellen får du dog færre kerner og tråde, da denne 5600X model er udstyret med henholdsvis 6 kerner og 12 tråde, men på trods af dette vil du kun opleve problemer med performance, hvis du VIRKELIG udsætter processoren for heftige arbejdsbyrder. Til traditionel gaming og produktionsarbejde er CPU’ens specifikationer rigeligt, og der er tilmed gode overclocking muligheder på 4.6 GHz samt et base output på 3.7 GHz.

Som noget ret særligt får du desuden en Wraith Stealth cooler med til AMD Ryzen 5 5600X modellen, så du ikke skal ud og investerer i en separat kølingsmekanisme.

Alt i alt er AMD Ryzen 5 5600X en overraskende god gaming chip, der netop kommer bedst til udtryk i spil, hvor du får en positiv oplevelse. Arbejder du derudover med tung 3D-rendering, videoproduktion eller lignende, bør du overveje at se på en lidt dyrere model. Men eftersom dette er en anbefaling set i forhold til netop gaming, er modellen sammenlignelig med Ryzen 9 5900X and Ryzen 7 5800X, men til en noget billigere pris.

Værd at fremhæve:

  • Glimrende CPU til spil
  • Fuld valuta – virkelig god pris kontra performance

Intel Core i5-11600K

Intel Core i5-11600K Rocket Lake CPU

Intel Core i5-11600K er endnu en CPU med 6 kerner og 12 tråde. Her får du et base output på 3.9 GHz og overclocking på 4.9 GHz.

Noget som har gjort netop i5 populær, er, at mange føler, det er her, hvor pris og performance mødes side om side – og hvor gaming-aspektet giver særlig grund til optimisme!

For dem, der sværger til Intel produkter – og folk som generelt søger en god CPU til en god pris – er i5-11600K et produkt, som benchmarker flot imod AMD’s Zen 3 chipset.

11600K-CPU’en kan dog være lidt af en strømsluger – og da modellen har en 251W grænse, skal du i øvrigt have en køler, som kan klare den varme, der potentielt bliver genereret. Men set bort fra det, er der tale om en chip, som kan levere en rigtig god spiloplevelse.

Foruden at være god til spil, giver brugen af multitråde også mulighed for at arbejde mere overall med opgaver på din computer – om end vi, som med AMD Ryzen 5 5600X, ikke anbefaler CPU’en til tungt 3D- eller videoredigeringsarbejde, men anser det som en god chip tiltænkt spil.

Værd at fremhæve:

  • Stærk pris kontra performance
  • Giver en solid spiloplevelse

AMD Ryzen 5 5600G

AMD Ryzen 5 5600G Wraith Stealth CPU

AMD Ryzen 5 5600G er måske den bedste CPU til gaming, hvis du arbejder med et lavere budget. Denne entry-model har et stærkt prispunkt sammenlignet med dens performance, hvor du får relativ god 1080P gaming, men glimrende 720P gaming.

Rent teknisk forsyner Ryzen 5 5600G din maskine med en CPU, der har specifikationerne 6 x kerner og 12 x tråde. Processoren har et base output på 3.9 GHz og top boost på 4.4 GHz. AMD Ryzen 5 5600G er også en del af Zen 3 familien, så selve arkitekturen er bestemt i orden.

Sammenlignet med f.eks. den næsten en tredjedel dyrere Ryzen 7 5700G model, giver Ryzen 5 5600G dig 96% af samme spiloplevelse på et integreret grafikkort. Du får med andre ord et godt produkt til en favorable pris.

Du skal dog være opmærksom på, at der altså er tale om en budgetvenlig løsning, hvormed du ikke kan forvente samme power som fra f.eks. de 2 andre AMD CPU’er på denne liste. Er du realistisk omkring dine forventninger og vil du spille titler på 1280×720 grafik, kan du forvente en CPU, som matcher mange af de noget dyrere modeller. Men insisterer du på 1080p får du en mere begrænset spiloplevelse.

Bemærk at Ryzen 5 5600G har en medfølgende Wraith Stealth cooler, hvilket blot gør prisen endnu mere attraktiv.

Værd at fremhæve:

  • Budgetvenlig – god pris kontra performance
  • Medfølgende cooler

Se efter dette, når du vælger ny CPU til din gaming computer

Som nævnt indledningsvis, er din CPU populært sagt computerens hjerne. Denne ”hjerne” fås dog i mange variation – hvoraf nogle har mere kapacitet og power til at klare store spiluniverser samt tungt foto- eller videoredigeringsarbejde.

Når du skal vælge din nye gaming CPU, skal du særligt se efter GHZ og kerner.

GHz

Når man taler om en processors interne (regne)hastighed, angiver man det i GHz. Det er med andre ord et udtryk for din CPU’s evne til at bearbejde data per sekund. GHz er altså en god indikator for, hvor hurtig CPU’en er.

Regn derfor med, at jo højere antal GHz du har til rådighed, jo bedre performance får du fra processoren. Et højt antal GHZ er især vigtigt for dig, der spiller de nyeste spil. Disse stiler store krav til din CPU’s evne til at bearbejde data – og ligeledes til dit grafikkort, RAM og harddisk.

GHz er desuden en vigtig faktor for dig, som både multitasker med flere programmer og dig som skal lave tungt arbejde. Tungt arbejde er f.eks. når din computer skal rendere grafik eller video, hvilket stiller høje krav til ”hjernen”.

Kerner

Kerner – eller cores – er det, som arbejder sammen med GHZ, når der skal løses opgaver. I dag har en processor altid flere kerne – ofte benævnt som f.eks. Quad core, Octo core, Magny core etc.

Med flere kerner opnår CPU’en evnen til at arbejde hurtigere, da hver kerne kan udføre en beregning. 8 kerner kan derfor arbejde hurtigere end 4 kerner og så videre. Man kan med andre ord have flere programmer og opgaver i gang på en CPU med et højere antal kerner kontra en med et lavere antal. En computer til almindeligt skole- eller privatbrug med tekstbehandlingsprogrammer, streaming af Netflix etc. har ikke behov for et særligt højt antal kerner, men skal du ind i de store og grafisk tunge spil, får du glæde af et højere antal kerner – sammen med et højere antal GHZ, naturligvis.

Integreret grafikprocessor

Indbygget grafik refererer til en grafikprocessor, der er integreret i en CPU. Det betyder, at grafikprocessoren er en del af CPU’en og ikke en separat enhed. Indbygget grafik er ofte mindre kraftfuld end en dedikeret grafikkort, men det kan stadig være tilstrækkeligt til at køre mange spil og andre grafikintensive opgaver.

Indbygget grafik er ofte billigere end at købe en dedikeret grafikkort, og det kan være en god løsning for dem, der ikke har brug for den højeste ydeevne i deres spil eller grafikintensive opgaver. Indbygget grafik kan også være mere strømbesparende, hvilket kan være vigtigt for bærbare computere og stationære computere med begrænset strømforsyning.

Det er vigtigt at bemærke, at indbygget grafik kan variere meget i ydeevnen fra CPU til CPU, så det er vigtigt at undersøge det specifikke CPU’s ydeevne, før du køber det, hvis du planlægger at bruge den til gaming eller andre grafikintensive opgaver.

Husk at undersøge kompatibilitet

Når du udvælger din nye gaming CPU, skal du huske at tage højde for dit bundkort og chipset. Chipsettet er en slags undersystem, som sidder i selve bundkortet.

Du skal derudover vide, hvilken sockettype, din computer bruger. Sockettypen afgør, hvordan din nye CPU forbindes til dit bundkort. Her kan AMD og Intel adskille sig kraftigt, da det er to forskellige producenter. Du skal sikre dig, at CPU og socket matcher både fysisk (monteringen) og rent teknisk.

NB! En god spiloplevelse afgøres ikke kun af CPU, men også grafikkort m.m.

En god CPU er bestemt vigtig for dig, der vil have den bedste spiloplevelser, men husk at din CPU har brug for assistance fra et stærkt grafikkort, hurtige RAM og en hurtig SSD harddisk.

Nogle CPU’er har integreret grafik, så du kan slutte din skærm til bundkortet uden at have et egentligt grafikkort. Dette er dog sjældent en holdbar løsning, hvis du går op i din gaming og vil have mulighed for at nyde spillet som det er tiltænkt – med alle dets flotte grafiske detaljer.

Ligeledes er en stærk gamercomputer forsynet med et tilpas antal (hurtige) RAM og en SSD harddisk, som kan levere data lynhurtigt.

Spiller du en bestemt slags spil, så husk at undersøge de anbefalede specifikationer, så du ved, præcis hvilken type hardware, du har behov for.

Hvor mange kerner og tråde skal jeg have i min CPU for at trække spil?

Antallet af kerner og tråde i en CPU kan påvirke ydeevnen i spil, da flere kerner og tråde kan resultere i bedre parallelle ydelser og bedre multitasking. Det kan være en god idé at vælge en CPU med mindst 4 kerner og 4 tråde for at opnå god ydeevne i spil.

Er en højere klokhastighed i en CPU vigtigere end antallet af kerner og tråde for gaming?

Klokhastigheden i en CPU kan også påvirke ydeevnen i spil, da en højere klokhastighed kan resultere i en hurtigere behandling af data. Men det er ikke altid den eneste faktor, da antallet af kerner og tråde også kan spille en vigtig rolle. Derfor er det vigtigt at se på en kombination af klokhastighed, kerner og tråde for at få den bedste ydeevne.

Hvordan kan jeg vælge den bedste CPU til min gaming setup?

Når du vælger en CPU til din gaming setup, bør du overveje flere faktorer, herunder dit budget, kompatibilitet med dit bundkort, og ikke mindst anmeldelser og benchmark test resultater. Det er også vigtigt at tage højde for spil, du planlægger at spille, og deres krav til hardware. Generelt er de fleste moderne CPU’er fra Intel og AMD i stand til at give god ydeevne i spil, men det er stadig en god idé at undersøge specifikke modeller og sammenligne dem med dit budget og dit behov.

Skriv en kommentar