Bedste Gamer Skærm 2021 – Anbefaling og købsguide

Når det kommer til gamer skærme, kunne man fristes til at tro at størrelsen betyder mest. Det er sandt, at størrelsen har en betydning, men du bør specielt være opmærksom på ord som responstid og frekvens(hz), som bestemt ikke bare er til pynt.

Hvis man kigger på de tidlige dage af E-Sport, selv hvor LCD skærme fandtes, benyttede de professionelle stadig CRT skærme. Kan du husker dem med de store klodsede bagsider? Dem! Det var udelukkende på grund af, at teknologien endnu ikke fandtes, hvor man kunne lave LCD skærme der kunne give de professionelle og krævende gamere den responstid og hz, som de var på udkig efter.

For at kunne forstå gamer skærme, og præcist hvad der gør dem bedre til gaming, har vi forkortet det ned, og forklaret det nærmere i vores guide til gamer skærme.

De 5 Bedste Gamer Skærme

1. BenQ ZOWIE XL2546

BenQ ZOWIE XL2546 gamer skærm

Opløsning: 1920×1080
Størrelse: 24.5”
Refresh rate: 240Hz
Responstid: 1ms
Panel type: TN

Zowie er nu et gaming mærke, der er gennemsyret i esports rundt om i hele verden. Det er BenQ’s eget svar på de andre esports entusiastiske mærker. Den er lidt mindre end de andre skærme på listen, men vi mener, at BenQ fortjener en topplacering på listen på grund af de funktioner, den har, og den prismærke den kommer med. Prisen er muligvis lidt lavere, fordi den ikke tilbyder G-Sync, men alt i alt er det stadigvæk en gaming skærm af høj kvalitet!

Skærmen kommer med masser af funktioner som standard, som fx Dynamic Accuracy, eller “DyAc”, som gør det muligt for spillerne at opretholde klarhed under bevægelser i spillet. Den kommer også med justerbare og aftagelige skjolde, som er nyttige til LAN og andre situationer. The Black eQualiser sørger for at øge synligheden i mørket, og så kommer den også med indbyggede spiltilstande for esports spilleren.

Hvor skjoldene måske ikke er det vigtigste element, så er det et lækkert touch. Skærmen kommer også på en fantastisk stand, hvor du kan justere den op og ned. Du kan ændre skærmens indstillinger hurtigt og nemt, også imens du spiller. Oplæsningen passer godt til de fleste, og til dem som ikke er så fikseret på den højeste mulige opløsning, men vil have en skærm der giver dig den optimale ydeevne.


2. Acer Predator XB272

Acer Predator XB272 gaming skærm

Opløsning: 1920×1080
Størrelse: 27”
Refresh rate: 240Hz
Responstid: 1ms
Panel type: TN
G-SYNC: Ja

Acer har længe været kendt for at komme med produkter der tiltaler esports spillere og professionelle. For dem, der gerne vil have en 27” skærm for størrelsen, men stadig holde sig til standard opløsning på 1920×1080, er denne skærm perfekt. FPS gamere vil have at deres skærme har den højeste mulige refresh rate. Derfor er det perfekt, at XB272 har en 240Hz frekvens, godt kontrastforhold og solid farve nøjaftighed. 

XB272 har også et fuldt justerbart stander, hvilket er fantastisk og hjælper dig med at få den perfekte vinkel. Hvis du ikke er helt klar til at gøre opgraderingen til 1440p spil endnu, så vil dette være en super skærm med den latterligt høje refresh rate. 

Den har 16:9 billedforhold med en vippevinkel på mellem 5 og 20 grader. Den kan dreje side til side med 45 grader, og har en maksimal indstillelig højde på 115 mm. Den kommer også med G-SYNC, så de med NVIDIA-kort får fuld udbytte ud af denne skærm. Skærmen kommer også med to højtalere, men de er ikke nødvendigvis af den højeste kvalitet, så hvis du havde tænkt dig at bruge højtalerne til gaming, vil vi ikke anbefale det.


3. AOC Agon AG271QX

AOC Agon AG271QX gaming monitor

Opløsning: 2560×1440
Størrelse: 27”
Refresh rate: 144Hz
Responstid: 1ms
Panel type: TN
FreeSync: Ja

Når man bevæger sig ind i de 27-tommers skærmes verden finder du, at AOC er et mærke, som ofte konkurerer i den højere ende af skalaen af gaming skærme. AG271QX er en 27” skærm, der tilbyder 1440p spil med en 144Hz refresh rate. Den kommer også med FreeSync til AMD-kort gamerne. 

Skærmen står på en flot V-formet base og kan rotere en fuld 90 grader, når den er i stående tilstand. Den kan også dreje 40 grader fra side til side. Den kan vippes, men har også højdejustering med pæne, små målehak på siden af stativet.

Som du ville forvente af AOC i almindeligehjed, viser skærmen skarpe og klare billeder, og med dens refresh rate er dette en ideel skærm til at opgradere dit 1080p setup. Især hvis du vil fortsætte med at game på den ultimative frekvens. 

Du får flere indbyggede spiltilstande, som du kan ændre hurtigt og nemt, imens du spiller, med den tilhørende fjernbetjening, men du kan muligvis komme til at blive lidt begrænset af TN-panelerne. Man kan vist roligt sige, at mens panelet kunne forbedres en smule, vil du få svært ved at finde en skærm der tilbyder så god og lav input lag. Hvis du er interesseret i at opgradere fra 1080p eller 60Hz, så er dette skærmen for dig.


4. ASUS ROG Strix XG27VQ

ASUS ROG Strix XG27VQ gamer monitor

Opløsning: 1920×1080
Størrelse: 27”
Refresh rate: 144Hz
Responstid: 4ms
Panel type: VA
FreeSync: Ja

Tager man et kig på de kurvede skærme, så er det ikke overraskende, at vi finder ASUS ROG Strix modellen her på listen. Denne 1080p gaming skærm kører med fantastiske 144Hz på den buede ramme. Det er en 27-tommers skærm, der kører på et VA-panel. Det betyder, at du får en blanding af IPS fantastiske farvedybde, mens du stadig føler, at du betaler TN prisen for det. 

XG27VQ er en smukt designet skærm og har en lang række funktioner, men beholder stadig en skarp pris. Skærmen virker med FreeSync, hvilket vil gøre alle AMD-kortholdere glade. Og hvis du ikke har AMD, kan du stadig bruge ASUS’ egen ELMB-teknologi til at fjerne blur og uklarheder i hurtigt bevægende spil og first-person shooters. 

RGB-belysningen på skærmen er med til at give en lækker atmosfære, specielt i et mørkt rum. Derudover giver det dig også mulighed for at matche dine gaming tastature og gamer mus, hvis disse også har RGB.

Den har en ret smal indstik og lille stativ, der gør det til et dejligt æstetisk design at tilføje til dit skrivebord.

Udover disse funktioner har skærmen en GamePlus hotkey fra Asus, som kan give dig esktra fordele, som f.eks. en FPS-tæller direkte på skærmen. Der er også et crosshair og en timer. Der er muligvis regler mod at benytte sig af disse funktioner i turneringer, så læs lige op på det inden du slår det til på scenen. 

En anden ting, som imponerer os, er den smarte kabelstyring, som du kan bruge bag på skærmen. Det gør det noget nemmere at opsætte et lækker gamerhjørne. Det er fedt at ASUS har haft gjort sig disse tanker også. ASUS DisplayWidget-softwaren er relativt nem at bruge, men indeholder også forudindstillede tilstande, så forskellige belysninger og teknologier kan bruger til forskellige spil og genre.

Dette er en skærm der er helt perfekt til MMO’s som f.eks. World of Warcraft. For de helt kræsne FPS spillere vil de nok foretrække en skærm med 1ms fremfor 4ms.


5. AOC G2590PX

AOC G2590PX gamer skærm

Opløsning: 1920×1080
Størrelse: 24.5”
Refresh rate: 144Hz
Responstid: 1ms
Panel type: TN
FreeSync: Ja

AOC’s næste strejftog ind i gaming skærmenes verden er faktisk ikke en Agon-branded AOC skærm, men i stedet en af sine mere standard skærme. For det første vil du bemærke, at standeren kunne bruge en smule arbejde. Den skriger ikke ligefrem “high performance” udelukkende fordi det ser ud til at stå på ét ben, men meget lille sko. 

Når det er sagt, når alt kommer til alt, så fuingerer skærmbilledet rigtig godt, og vil overstige forventningerne til dem, der leder efter en 1080p skærm, især med en høj refresh rate. Prisen for denne skærm er perfekt til dem, der gerne vil have en fantastisk introduktion til verdenen af høj refresh rate gaming.

Du får også et sæt højtalere inkluderet, men som de fleste højtalere til skærme, er de ikke fantastiske. Med skærmens FreeSync support, 144hz refresh rate, 1ms responstid og 24,5” skærm, er det svært at se, hvor man kunne gå galt med G290PX.


Guide til gamer skærme

Du har måske hørt folk snakke omkring paneler, og benyttet sig af udtryk såsom IPS, TN og VA. Det skal du ikke bekymre dig for meget om, for selvom det lyder kompliceret, så er det nemt at forklare.

IPS (In-plane Swithing)

Disse koster normalt lidt mere, og de kan da også præsentere farver mere korrekt. De er også foretrukket for folk der beskæftiger sig med grafisk design, og rendering industrien. De tilbyder også rigtig gode vinkler. De er designet til at tage sig af de problemer, som TN paneler løber ind i.

TN (Twisted Nematic)

Normalt, så er responstiden i disse skærme hurtigere. De ligger som regel et sted mellem 1-10 millisekunder. Du kan finde IPS paneler med samme responstid som disse, men så skal du frem med den helt store pengepung.

VA (Vertical Alignment)

Disse er normalt et mix af de to andre. De kan være en god deal, hvis du vælger at vil bruge lidt ekstra penge, men ikke er klar til at bruge “IPS penge” på en skærm.

Konklusionen her er TN paneler tit og ofte har bedste responstid og er lidt mere prisvenlige. IPS paneler har bedre billedkvalitet, synsvinkel og koster generelt mere. Når det er sagt, så er det stadigvæk TN, som er standarden inden for gaming. Dette er på grund af den lave refresh rate og responstid, der sammen giver mindst mulig input lag. Sandheden er at de fleste ikke vil kunne se forskel på billedet på et IPS og et TN panel, hvis de stod lige ved siden af hinanden. Ligeledes vil de fleste personer heller ikke kunne se forskel på 1ms og 3ms skærm (hvilket vi kommer ind på herunder).

Sådan forstås responstid

Din skærms responstid er målt i millisekunder, og bliver omtalt som “ms”. De er ofte et af de største salgsargumenter for en “Gamer Skærm”. Hvis du vil have en god gamer skærm, så vil du i dette tilfælde gå efter 1 ms, eller så tæt på som overhovedet muligt. Det giver bare en bedre gaming oplevelse. Du får en skærm med minimal input lag. Dette giver dig den bedste mulighed for at kunne konkurrere på højt plan.

Ved responstiden måles den tid det tager for en pixel i din skærm, at skifte fra en farve til en anden. For eksempel, en skærm med en 2ms responstid vil tage 2 millisekunder, at gå fra sort til hvid. Når der måles i millisekunder, vil de fleste mennesker ikke kunne se forskel på 4ms og 5ms, men det betyder en del i gaming – og i særdeleshed i FPS og MOBA’s, som fx CS:GO, Fortnite, Overwatch og League of Legends.

Grunden til man gerne vil have en lav responstid er også at sikre en bedre billedkvalitet. Derudover sikrer det også imod “ghosting” på din skærm, når du spiller. Man kan normalt opleve ghosting, som et billede der har bagkanter, eller som en slørret effekt, når der er bevægelser i spillet.

Refresh rate (frequency)

Refresh rate, eller frequency, skal ikke forvirres med responstid, beskrevet ovenover. Refresh rate er antallet af de gange din skærm viser et billede pr sekund. Det betyder at du gerne vil have det her tal højt, da højere er bedre. For eksempel hvis du har en skærm med 144Hz, ja, så bliver der vist 144 billeder pr. sekund.

Du skal dog også være opmærksom på, at hvis din gamer pc ikke kan trække de nyeste spil i max frames per second (FPS). Hvis din skærm ikke kan trække mere end 60 FPS i dit yndlingsspil, imens du kører med en 144hz skærm, så kan dine FPS ikke matche din skærms refresh rate. Og det er en skam, for så får du slet ikke nok udbytte ud af din gaming skærm.

G-Sync, FreeSync og V-Sync

Det er også derfor, at ting som V-Sync, G-SYNC og FreeSync eksisterer. V-Sync vil begrænse dine FPS, så de matcher refresh raten på din skærm, og det kommer med standard som en mulighed i indstillingerne ved dit grafikkort, som kan slåes til og fra. G-Sync er en eksklusiv Nvidia teknologi, til Nvidia grafikkort, som matcher din skærms refresh rate. Ved AMD kort har de en tilsvarende teknologi, FreeSync.

Skriv en kommentar