Bedste Gamer Skærm – Anbefaling og købsguide (2024)

Når det kommer til gamer skærme, er størrelsen vigtig, men det er også afgørende at være opmærksom på responstid og frekvens (Hz). Disse faktorer er ikke bare til pynt; de påvirker din spiloplevelse markant.

I de tidlige dage af E-Sport brugte professionelle stadig CRT skærme, selvom LCD skærme fandtes. Kan du huske dem med de store, klodsede bagsider? Det var fordi, teknologien dengang ikke kunne levere den nødvendige responstid og Hz, som krævende gamere havde brug for.

For at kunne forstå gamer skærme, og præcist hvad der gør dem bedre til gaming, har vi forkortet det ned, og forklaret det nærmere i vores guide til gamer skærme.

De 7 Bedste Gamer Skærme i 2024

BenQ ZOWIE XL2546K

Bedste gamer skærm til FPS

BenQ ZOWIE XL2546 gamer skærm

Opløsning: 1920×1080
Størrelse: 24.5”
Refresh rate: 240Hz
Responstid: 1ms
Panel type: TN

Zowie er nu et gaming mærke, der er gennemsyret i esports rundt om i hele verden. Det er BenQ’s eget svar på de andre esports entusiastiske mærker. Den er lidt mindre end de andre skærme på listen, men vi mener, at BenQ fortjener en topplacering på listen på grund af de funktioner, den har, og den prismærke den kommer med. Prisen er muligvis lidt lavere, fordi den ikke tilbyder G-Sync, men alt i alt er det stadigvæk en gaming skærm af høj kvalitet!

Skærmen kommer med masser af funktioner som standard, som fx Dynamic Accuracy, eller “DyAc”, som gør det muligt for spillerne at opretholde klarhed under bevægelser i spillet. Den kommer også med justerbare og aftagelige skjolde, som er nyttige til LAN og andre situationer. The Black eQualiser sørger for at øge synligheden i mørket, og så kommer den også med indbyggede spiltilstande for esports spilleren.

Hvor skjoldene måske ikke er det vigtigste element, så er det et lækkert touch. Skærmen kommer også på en fantastisk stand, hvor du kan justere den op og ned. Du kan ændre skærmens indstillinger hurtigt og nemt, også imens du spiller. Oplæsningen passer godt til de fleste, og til dem som ikke er så fikseret på den højeste mulige opløsning, men vil have en skærm der giver dig den optimale ydeevne.

Læs mere om BenQ ZOWIE XL2546K her.


Samsung Odyssey G7

Bedste 240hz Gamer Skærm

Samsung Odyssey G7 gamer skærm

Opløsning: 2560×1440
Størrelse: 27”
Refresh rate: 240Hz
Responstid: 1ms
Panel type: QLED
G-SYNC: Ja

Denne 27″ QHD curved skærm er designet til at opfylde alle dine gaming behov og tage din gaming til nye højder.

Med en vanvittig opdateringsfrekvens på 240Hz og lynhurtig 1ms responstid (GTG) er du sikret en ekstremt glat og flydende spiloplevelse. Glem alt om tearing og hakken, for Odyssey G7 er G-Sync Compatible, så din grafikkort og skærm arbejder i perfekt harmoni.

Og lad os ikke glemme den lækre 1000R kurve, der gør, at du virkelig kan leve dig ind i dine spil. Denne skærm omslutter dit synsfelt og giver dig en fordybende oplevelse, som du ikke finder andre steder.

Odyssey G7 kommer også med en QLED-panel med Quantum Dot-teknologi, hvilket betyder, at du får levende og realistiske farver, der vil blæse dig bagover. HDR600 sørger for dybere sortniveauer og skarpere kontraster, så selv de mest krævende spil vil se fantastiske ud.

Sidst men ikke mindst, har skærmen et sejt core lighting design, der giver dit gaming setup et stilfuldt og futuristisk look.

Læs mere om Samsung Odyssey G7 her.


Dell Alienware AW3423DW

Bedste Ultrawide Gaming Skærm

Dell Alienware AW3423DW Gaming skærm

Opløsning: 3440×1440
Størrelse: 34”
Refresh rate: 175
Responstid: 0.1ms
Panel type: QD-OLED
G-SYNC: Ja

Gør dig klar til at tage din gaming-oplevelse til det næste niveau med Dell Alienware AW3423DW! Denne 34″ gaming skærm er en drøm for enhver gamer, der ønsker at dykke dybere ned i deres virtuelle verden.

Med en WQHD-opløsning på 3440×1440 får du krystalklar grafik og detaljer, der vil blæse dig bagover. Kombineret med en lynhurtig opdateringsfrekvens på 175Hz og en respons på kun 0,1 ms (GTG) vil du opleve en silkeglat gameplay uden screen tearing eller ghosting. Og med Quantum Dot OLED-panelet får du en farverigdom og kontrast, der gør dine spil endnu mere realistiske!

Nvidia G-Sync Ultimate sørger for, at skærmen og grafikkortet arbejder i perfekt harmoni, så du får en ultra-smooth gamingoplevelse. Den buede 1800R-skærm omslutter dig, så du føler dig helt nede i kampens hede.

Farvedækningen på DCI-P3 99,3% og HDR TrueBlack 400 kombineret med en ubegrænset kontrastforhold giver en fantastisk realistisk billedkvalitet. Og for at passe på dine øjne, har skærmen Dell ComfortView Plus, der reducerer blåt lys uden at gå på kompromis med farverne.

Som en bonus får du også en USB 3.2 HUB, så du nemt kan tilslutte alt dit gaming udstyr.

Hvis du er en AMD-bruger og foretrækker en skærm med FreeSync-kompatibilitet, så har Dell også en variant af AW3423DW, nemlig Dell Alienware AW3423DWF. Denne model er en smule billigere og tilbyder samme fantastiske ydeevne, design og komfort, men med FreeSync i stedet for Nvidia G-Sync Ultimate. Så uanset om du bruger Nvidia eller AMD, har Dell Alienware dig dækket med deres fantastiske gaming-skærme!

Læs mere om Dell Alienware AW3423DW her.


Acer Predator XB253Q

Acer Predator XB272 gaming skærm

Opløsning: 1920×1080
Størrelse: 24”
Refresh rate: 240Hz
Responstid: 1ms
Panel type: TN
G-SYNC: Ja

Acer har længe været kendt for at komme med produkter der tiltaler esports spillere og professionelle. For dem, der gerne vil have en 24” skærm for størrelsen, men stadig holde sig til standard opløsning på 1920×1080, er denne skærm perfekt. FPS gamere vil have at deres skærme har den højeste mulige refresh rate. Derfor er det perfekt, at XB253Q har en 240Hz frekvens, godt kontrastforhold og solid farve nøjaftighed. 

XB253Q har også et fuldt justerbart stander, hvilket er fantastisk og hjælper dig med at få den perfekte vinkel. Hvis du ikke er helt klar til at gøre opgraderingen til 1440p spil endnu, så vil dette være en super skærm med den latterligt høje refresh rate. 

Den har 16:9 billedforhold med en vippevinkel på mellem 5 og 20 grader. Den kan dreje side til side med 45 grader, og har en maksimal indstillelig højde på 115 mm. Den kommer også med G-SYNC, så de med NVIDIA-kort får fuld udbytte ud af denne skærm. Skærmen kommer også med to højtalere, men de er ikke nødvendigvis af den højeste kvalitet, så hvis du havde tænkt dig at bruge højtalerne til gaming, vil vi ikke anbefale det.


AOC Agon AG271QX

AOC Agon AG271QX gaming monitor

Opløsning: 2560×1440
Størrelse: 27”
Refresh rate: 144Hz
Responstid: 1ms
Panel type: TN
FreeSync: Ja

Når man bevæger sig ind i de 27-tommers skærmes verden finder du, at AOC er et mærke, som ofte konkurerer i den højere ende af skalaen af gaming skærme. AG271QX er en 27” skærm, der tilbyder 1440p spil med en 144Hz refresh rate. Den kommer også med FreeSync til AMD-kort gamerne. 

Skærmen står på en flot V-formet base og kan rotere en fuld 90 grader, når den er i stående tilstand. Den kan også dreje 40 grader fra side til side. Den kan vippes, men har også højdejustering med pæne, små målehak på siden af stativet.

Som du ville forvente af AOC i almindeligehjed, viser skærmen skarpe og klare billeder, og med dens refresh rate er dette en ideel skærm til at opgradere dit 1080p setup. Især hvis du vil fortsætte med at game på den ultimative frekvens. 

Du får flere indbyggede spiltilstande, som du kan ændre hurtigt og nemt, imens du spiller, med den tilhørende fjernbetjening, men du kan muligvis komme til at blive lidt begrænset af TN-panelerne. Man kan vist roligt sige, at mens panelet kunne forbedres en smule, vil du få svært ved at finde en skærm der tilbyder så god og lav input lag. Hvis du er interesseret i at opgradere fra 1080p eller 60Hz, så er dette skærmen for dig.


ASUS ROG Strix XG27VQ

ASUS ROG Strix XG27VQ gamer monitor

Opløsning: 1920×1080
Størrelse: 27”
Refresh rate: 144Hz
Responstid: 4ms
Panel type: VA
FreeSync: Ja

Tager man et kig på de kurvede skærme, så er det ikke overraskende, at vi finder ASUS ROG Strix modellen her på listen. Denne 1080p gaming skærm kører med fantastiske 144Hz på den buede ramme. Det er en 27-tommers skærm, der kører på et VA-panel. Det betyder, at du får en blanding af IPS fantastiske farvedybde, mens du stadig føler, at du betaler TN prisen for det. 

XG27VQ er en smukt designet skærm og har en lang række funktioner, men beholder stadig en skarp pris. Skærmen virker med FreeSync, hvilket vil gøre alle AMD-kortholdere glade. Og hvis du ikke har AMD, kan du stadig bruge ASUS’ egen ELMB-teknologi til at fjerne blur og uklarheder i hurtigt bevægende spil og first-person shooters. 

RGB-belysningen på skærmen er med til at give en lækker atmosfære, specielt i et mørkt rum. Derudover giver det dig også mulighed for at matche dine gaming tastature og gamer mus, hvis disse også har RGB.

Den har en ret smal indstik og lille stativ, der gør det til et dejligt æstetisk design at tilføje til dit skrivebord.

Udover disse funktioner har skærmen en GamePlus hotkey fra Asus, som kan give dig esktra fordele, som f.eks. en FPS-tæller direkte på skærmen. Der er også et crosshair og en timer. Der er muligvis regler mod at benytte sig af disse funktioner i turneringer, så læs lige op på det inden du slår det til på scenen. 

En anden ting, som imponerer os, er den smarte kabelstyring, som du kan bruge bag på skærmen. Det gør det noget nemmere at opsætte et lækker gamerhjørne. Det er fedt at ASUS har haft gjort sig disse tanker også. ASUS DisplayWidget-softwaren er relativt nem at bruge, men indeholder også forudindstillede tilstande, så forskellige belysninger og teknologier kan bruger til forskellige spil og genre.

Dette er en skærm der er helt perfekt til MMO’s som f.eks. World of Warcraft. For de helt kræsne FPS spillere vil de nok foretrække en skærm med 1ms fremfor 4ms.


AOC G2590PX

AOC G2590PX gamer skærm

Opløsning: 1920×1080
Størrelse: 24.5”
Refresh rate: 144Hz
Responstid: 1ms
Panel type: TN
FreeSync: Ja

AOC’s næste strejftog ind i gaming skærmenes verden er faktisk ikke en Agon-branded AOC skærm, men i stedet en af sine mere standard skærme. For det første vil du bemærke, at standeren kunne bruge en smule arbejde. Den skriger ikke ligefrem “high performance” udelukkende fordi det ser ud til at stå på ét ben, men meget lille sko. 

Når det er sagt, når alt kommer til alt, så fuingerer skærmbilledet rigtig godt, og vil overstige forventningerne til dem, der leder efter en 1080p skærm, især med en høj refresh rate. Prisen for denne skærm er perfekt til dem, der gerne vil have en fantastisk introduktion til verdenen af høj refresh rate gaming.

Du får også et sæt højtalere inkluderet, men som de fleste højtalere til skærme, er de ikke fantastiske. Med skærmens FreeSync support, 144hz refresh rate, 1ms responstid og 24,5” skærm, er det svært at se, hvor man kunne gå galt med G290PX.


Guide til gamer skærme

Du har måske hørt folk snakke omkring paneler, og benyttet sig af udtryk såsom IPS, TN og VA. Det skal du ikke bekymre dig for meget om, for selvom det lyder kompliceret, så er det nemt at forklare.

Opløsning

Opløsningen refererer til antallet af pixels på skærmen. Jo højere opløsning, jo flere pixels og jo mere detaljeret og skarpt billedet vil være. Der er flere forskellige opløsninger, som kan vælges fra, her er nogle af de mest almindelige:

  • 720p (1280 x 720 pixels) er en standardopløsning, der er almindeligt anvendt i ældre eller budgetvenlige skærme.
  • 1080p (1920 x 1080 pixels) er den mest almindelige opløsning i dag, og er tilstrækkelig til de fleste spil og videoer.
  • 1440p (2560 x 1440 pixels) er en højere opløsning, der giver et skarpere og mere detaljeret billede, men kræver også mere processing power fra din computer for at køre glat.
  • 4K (3840 x 2160 pixels) er den højeste opløsning, der er tilgængelig i dag, og giver det mest detaljerede og skarpe billede, men kræver også en kraftfuld computer for at køre glat.

Ved at vælge en højere opløsning, vil du få et skarpere og mere detaljeret billede, men det kræver også mere af din processor og grafikkort i din computer for at køre glat, så det er vigtigt at tjekke om din computer er i stand til at håndtere den valgte opløsning.

Størrelse

Skærmstørrelse er en vigtig faktor at overveje, når man køber en ny gamer skærm. Større skærme kan give en mere immersiv spiloplevelse, da de giver dig et større synsfelt og gør det muligt at se mere af spilmiljøet og spillets detaljer. Det kan også være en fordel, hvis du spiller med flere vinduer åbne på samme tid, da du vil have mere plads til at placere dem.

På den anden side, kan større skærme også være sværere at placere på skrivebordet, da de kan tage op mere plads. Det kan også være svært at se små detaljer, hvis man sidder for tæt på skærmen.

Når du vælger skærmstørrelse, er det vigtigt at overveje dit eget behov og plads på dit skrivebord. Hvis du har et lille skrivebord, kan det være en fordel at vælge en mindre skærm, mens hvis du har mere plads og ønsker en mere immersiv spiloplevelse, kan en større skærm være den bedste løsning.

Mange FPS gamere foretrækker 24″ eller 27″.

Panel typer

IPS (In-plane Swithing)

Disse koster normalt lidt mere, og de kan da også præsentere farver mere korrekt. De er også foretrukket for folk der beskæftiger sig med grafisk design, og rendering industrien. De tilbyder også rigtig gode vinkler. De er designet til at tage sig af de problemer, som TN paneler løber ind i.

TN (Twisted Nematic)

Normalt, så er responstiden i disse skærme hurtigere. De ligger som regel et sted mellem 1-10 millisekunder. Du kan finde IPS paneler med samme responstid som disse, men så skal du frem med den helt store pengepung.

VA (Vertical Alignment)

Disse er normalt et mix af de to andre. De kan være en god deal, hvis du vælger at vil bruge lidt ekstra penge, men ikke er klar til at bruge “IPS penge” på en skærm.

OLED (Organic Light Emitting Diodes)

OLED-paneler er kendt for deres dybe sorte niveauer, høj kontrast og farvenøjagtighed. De har hurtige responstider, hvilket er godt for gaming, men de er mindre almindelige i gaming-skærme på grund af deres højere pris og risiko for indbrænding.

QLED (Quantum Dot Light Emitting Diodes)

QLED er en teknologi udviklet af Samsung, der anvender kvantum-dot partikler for at forbedre farvegengivelse og lysstyrke. QLED-paneler er typisk baseret på VA-teknologi og kan levere imponerende kontrast og farve, men de har ikke samme hurtige responstider som IPS og TN paneler.

Mini LED

Mini LED er en nyere baggrundsbelysningsteknologi, der bruger tusindvis af små lysdioder for at skabe mere præcis lokal dæmpning og dermed forbedre kontrast og sortniveauer. Mini LED-skærme kan bruge IPS, VA eller TN paneler, men teknologien er stadig relativt dyr og ikke så udbredt.

Konklusionen her er TN paneler tit og ofte har bedste responstid og er lidt mere prisvenlige. IPS paneler har bedre billedkvalitet, synsvinkel og koster generelt mere. Når det er sagt, så er det stadigvæk TN, som er standarden inden for gaming. Dette er på grund af den lave refresh rate og responstid, der sammen giver mindst mulig input lag. Sandheden er at de fleste ikke vil kunne se forskel på billedet på et IPS og et TN panel, hvis de stod lige ved siden af hinanden. Ligeledes vil de fleste personer heller ikke kunne se forskel på 1ms og 3ms skærm (hvilket vi kommer ind på herunder).

Tilslutninger

Tilslutninger er også en vigtig faktor at overveje, når man køber en ny gamer skærm. Der er flere forskellige tilslutningstyper, der kan bruges til at tilslutte skærmen til din computer. Her er nogle af de mest almindelige:

  • DisplayPort: Dette er en anden almindelig tilslutning, der bruges til at tilslutte skærmen til computeren. DisplayPort giver dig også mulighed for at sende både video og lyd via én kabel, og kan også understøtte højere opløsninger og opdateringshastigheder end HDMI.
  • HDMI: Dette er den mest almindelige tilslutning, der bruges til at tilslutte skærmen til computeren. HDMI giver dig mulighed for at sende både video og lyd via én kabel.
  • VGA: Dette er en ældre tilslutning, der primært bruges til ældre skærme og computere. VGA kræver et separate kabel for lyd og giver ikke så høj opløsning som HDMI eller DisplayPort.
  • USB-C: Dette er en nyere tilslutning, der er blevet mere almindeligt i moderne skærme og computere. USB-C kan både sende video og lyd via én kabel.

Det er vigtigt at sikre, at skærmen har de tilslutninger, som din computer understøtter, for at undgå at skulle købe ekstra adaptere eller kabler. Hvis du er i tvivl, kan du tjekke specifikationerne for din computer og skærm for at se, hvilke tilslutninger de understøtter.

Ergonomi

Ergonomi er en vigtig faktor at overveje, når man køber en ny gamer skærm, da det kan have en stor indflydelse på din komfort og din sundhed, når du sidder og spiller i længere perioder.

En god ergonomisk skærm har justeringsmuligheder for højde, vinkel og drejning, så du kan finde den mest komfortable position at spille i. Det kan også have en positiv effekt på din holdning og kan hjælpe med at forhindre træthed i nakke, skuldre og øjne.

En højdejustering giver dig mulighed for at tilpasse skærmens højde, så den er på niveau med dine øjne, hvilket kan hjælpe med at reducere nakke og skulder træthed.

En vinkeljustering giver dig mulighed for at tilpasse skærmens vinkel, så den er parallel med jorden og dermed reducere refleksioner og glød, hvilket kan være vigtigt for at beskytte dine øjne.

En drejning giver dig mulighed for at dreje skærmen, så den er parallel med din krop, hvilket kan hjælpe med at forhindre skævhed i ryg og skuldre.

Desværre ikke alle skærme har alle de justeringsmuligheder, så det er vigtigt at undersøge skærmens specifikationer og se om den har de muligheder, du ønsker, inden du køber.

Responstid – Sådan forstås det

Din skærms responstid er målt i millisekunder, og bliver omtalt som “ms”. De er ofte et af de største salgsargumenter for en “Gamer Skærm”. Hvis du vil have en god gamer skærm, så vil du i dette tilfælde gå efter 1 ms, eller så tæt på som overhovedet muligt. Det giver bare en bedre gaming oplevelse. Du får en skærm med minimal input lag. Dette giver dig den bedste mulighed for at kunne konkurrere på højt plan.

Ved responstiden måles den tid det tager for en pixel i din skærm, at skifte fra en farve til en anden. For eksempel, en skærm med en 2ms responstid vil tage 2 millisekunder, at gå fra sort til hvid. Når der måles i millisekunder, vil de fleste mennesker ikke kunne se forskel på 4ms og 5ms, men det betyder en del i gaming – og i særdeleshed i FPS og MOBA’s, som fx CS:GO, Fortnite, Overwatch og League of Legends.

Grunden til man gerne vil have en lav responstid er også at sikre en bedre billedkvalitet. Derudover sikrer det også imod “ghosting” på din skærm, når du spiller. Man kan normalt opleve ghosting, som et billede der har bagkanter, eller som en slørret effekt, når der er bevægelser i spillet.

Refresh rate (frequency)

Refresh rate, eller frequency, skal ikke forvirres med responstid, beskrevet ovenover. Refresh rate er antallet af de gange din skærm viser et billede pr sekund. Det betyder at du gerne vil have det her tal højt, da højere er bedre. For eksempel hvis du har en skærm med 144Hz, ja, så bliver der vist 144 billeder pr. sekund.

Du skal dog også være opmærksom på, at hvis din gamer pc ikke kan trække de nyeste spil i max frames per second (FPS). Hvis din skærm ikke kan trække mere end 60 FPS i dit yndlingsspil, imens du kører med en 144hz skærm, så kan dine FPS ikke matche din skærms refresh rate. Og det er en skam, for så får du slet ikke nok udbytte ud af din gaming skærm.

G-Sync, FreeSync og V-Sync

Det er også derfor, at ting som V-Sync, G-SYNC og FreeSync eksisterer. V-Sync vil begrænse dine FPS, så de matcher refresh raten på din skærm, og det kommer med standard som en mulighed i indstillingerne ved dit grafikkort, som kan slåes til og fra. G-Sync er en eksklusiv Nvidia teknologi, til Nvidia grafikkort, som matcher din skærms refresh rate. Ved AMD kort har de en tilsvarende teknologi, FreeSync.

Skriv en kommentar