Bedste SSD Harddisk » Til Gaming & Videoredigering

I gamle dage skulle en harddisk primært sikre tilgængelig plads. I dag er situationen en anden. Harddisken skal stadig forsyne dig med kapacitet til dine spil og programmer, men også harddiskens evne til at levere data hurtigt er blevet et vigtigt parameter for din user experience.

Ønsker du et boost til din gaming PC, er det derfor ikke til at komme udenom SSD-harddisken (Solid State Drive), som gør det muligt at komme hurtigere ind i dit yndlingsspil og sørger for en bedre spiloplevelse via både hurtigere indlæsningstider samt generel responsivitet og samarbejde med spillets game engine.

Forskellen på SSD og en traditionel harddisk (HDD) kan med andre ord være stor og ligefrem til frustration, hvis du f.eks. pt. har en HDD-udgave og oplever både lag og ventetid.

5 stærke bud på de bedste SSD-harddiske til gameren

Samsung 970 EVO Plus

Samsung 970 EVO Plus NVMe m.2

Samsung 970 EVO Plus modellen findes i udgaver med 250 GB, 500 GB, 1 TB eller 2 TB plads. Denne SSD-harddisk giver dig en glimrende læse- og skrivehastighed samt generelt allround ydelse fra det hurtige PCIe 3.0. En PCIe harddisk er hurtigere end den traditionelle SATA, fordi PCIe ikke skal kommunikere med et SATA chipset over bundkortet, men i stedet gemmer data d irekte via deres egen indbyggede lagringsteknologi. Som du nok har regnet ud, giver det hurtigere performance.

Samsungs 970 EVO Plus model er en opgraderet udgave af den populære 970 Evo, hvor du her får nyere teknologi og opdateret firmware. Det sikrer bedre skrive- og læsehastigheder – som faktisk er op til 53% hurtigere end på den almindelige 970 EVO-udgave.

Bemærk desuden at 970 EVO Plus kører på Samsungs egen SSD-teknologi og er bygget i et kompakt design selv for enheder på 2 TB, hvormed du sparer plads i din PC til øvrige komponenter. Dertil er harddisken designet med Samsungs Dynamic Thermal Guard, som bl.a. er en nikkel-coated controller og varmefordeler, der skal sikre, at varmen ikke bliver udslagsgivende for performance i dine spil m.m. Det giver en kontinuerlig god ydelse til dig og dine spil.

Værd at fremhæve:

  • Samsungs egen SSD-teknologi
  • Høj performance til glæde for gameren

WD Black SN850

WD Black SN850 SSD HARDDISK

Vink farvel til de lange load times! WD Black SN850 er udstyret med PCIe 4.0 teknologi, som har power nok til at ramme skrivehastigheder på 5.300 MBps og læsehastigheder på hele 7.000MBps!

Hvis du leder efter en hurtig SSD-harddisk, er dette en absolut topkandidat med tilgængelige størrelser i 5000 GB og 1 TB – som leveres af den meget pålidelige producent Western Digital.

Performance til dit spil eller dine programmer bliver ikke bedre end det, som dit hardware kan levere. Her skuffer SN852 bestemt ikke, da modellen har høje markører på alle benchmark-test og dermed udgør en sand next-gen SSD-harddisk!

Harddisken er imponerende out-of-the-box og vil levere gode ydelser til overall brug på din PC. Særligt for spil-entusiasterne er der tale om en slagkraftig ydelse, som imponerede alle med en benchmark-test i Final Fantasy XIV spillet. Her var SN850 imponerende >7 sekunder om at levere scener, som andre SSD-harddiske var 12 sekunder om at fuldføre. Det er tal, der er værd at føle på, hvis du går op i dine spiluniverser og vil have det bedste til din rådighed.

Det eneste minus ved denne model er, at harddisken kan blive en smule varm, hvilket dog er ganske normalt for så højtydende komponenter.

Værd at fremhæve:

  • Suveræne hastigheder
  • 5 års garanti fra Western Digital

WD Black SN750

WD Black SN750 ssd hd

WD Black SN750 er lillebroren til WD SN850-modellen. Udgaven her kan stadig være attraktiv for mange gamere, fordi den er betydeligt billigere end state-of-the-art storebroren, men stadig tilbyder godt med hestekræfter til dine spil!

Denne SSD-harddisk er tilgængelig i størrelserne 250 GB, 500 GB, 1 TB og 2 TB. SN750 kan prale af omdrejninger på 7200 pr. minut samt PCIe 3.0 teknologien, hvor du kan få overføringshastigheder på 6.000 MBps.

Harddisken her reducerer latenstiden ved at have sin egen indbyggede processor, der sikrer et bedre sammenspil med cachen. Fordi harddisken er en NVMe SSD, som er hurtigere end den typiske SATA SSD-harddisk, får du bedre ydelse til dine spil og krævende programmer til f.eks. multimedieredigering.

Modellen er også udstyret med varme-bekæmpende funktioner, som sikrer, den ikke overophedes og dermed risikerer at koste dig ydeevne.

Der er tilmed også en praktisk gaming mode-funktion, som du finder i WD dashboardet. Fordelen er her, at gaming mode fjerner muligheden for strømbesparing, da den besparende funktion forhindrer at harddisken kan yde med fulde omdrejninger. Du er derfor garanteret hurtigst mulig datalevering, når dine spil skal indlæses og kører.

Ligesom på SN850 modellen får du Westens Digitals egen 5 års garanti.

Værd at fremhæve:

  • Stærkt prispunkt
  • 5 års garanti fra Western Digital

Crucial MX500

Crucial MX500 ssd

Crucial MX500 er en af de hurtigste SATA SSD-harddiske, hvor du samtidig får et rigtig godt prispunkt! Det er i sig selv gode argumenter for at investere i denne udgave af en SSD-harddisk, men din årsag kan naturligvis også være, at du ikke har mulighed for at fysisk sætte en NVMe SSD i din bærbare eller PC.

Modellen her findes med kapacitet helt op til 2 TB, hvilket giver god plads til dine yndlingsspil, programmer og filer.

Boostiden er kort og dit system er startet på få sekunder, mens load-tiden generelt set er meget imponerende for en harddisk med SATA-formatet.

Den hurtige ydelse skyldes ikke mindst Micron® 3D NAND, som bruger et minimum af strøm, men leverer power til selv meget krævende applikationer. Resultatet er en hurtigere og strømbesparende harddisk, som samtidig forbliver køligere.

Brugen af Micron® komponenter sikrer i det hele taget en pålidelig harddisk, hvor hastigheder, kvalitet og sikkerhed forenes.

Datasikkerheden ses bl.a. i kraft af AES 256-bit kryptering samt en smart integreret strømforsyning, der forhindrer at filer går tabt ved pludselig strømafbrydelse. Bryder dit system ned helt mod forventning, beholder du derfor gemt data.

Værd at fremhæve:

  • God pris
  • En af de hurtigste SATA-harddiske

A-DATA XPG SX8200 Pro

A-DATA XPG SX8200 Pro solid state drive

A-DATA XPG SX8200 Pro er som skabt til gamere og videoredigering, endda til et prispunkt, der matcher Samsungs populære 970 Evo SSD (ikke Plus-udgaven).

Harddisken er udstyret med Micron’s 64L 3D TLC og en ny SMI SM2262EN styringsenhed, som – sammen med ny firmware og data patches – sikrer en høj ydelse baseret på effektivitet og stabil drift.

Netop denne pro-udgave er da også testet med en endurance på 640 TBW – altså skrevne terabyte! Af samme årsag har ADATA tilføjet en 5 års garanti, når du købet dette produkt.

XPG SX8200 Pro er testet til at læse 3.500 MBps og skrive med en hastighed på 3.000 MBps – selv under tung belastning. Med den intelligente SLC caching og DRAM cache buffer får du ultrahurtige læse- og responstider fra dit system – noget der naturligvis er særdeles vigtigt for dig, der bruger din PC til gaming og fototungt redigeringsarbejde.

Harddisken indlæser spil hurtigt og på niveau med den ellers noget dyrere Samsung 970 PRO. Du får med andre ord god ydelse til en budgetvenlig pris, samtidig med at der er Cool XPG heatsink inkluderet.

Værd at fremhæve:

  • God pris og ydelse
  • 5 års garanti fra ADATA

Hvad er en SSD-harddisk egentligt – og hvorfor er det bedre for gaming?

For at forstå, hvad en SSD-harddisk er, er det nemmest at se på den i lyset af den teknologi, som den afløser, nemlig en klassisk mekanisk harddisk (HDD). Den moderne SSD-harddisk er både fysisk mindre (kan være vigtigt i især en gamer bærbar), hurtigere og mere lydsvag.

SSD vs HDD
HDD vs SSD

Det væsentligste – set i forhold til at game eller arbejde med tunge multimediefiler – er naturligvis hastigheden. Her er en SSD betydeligt hurtigere end en HDD. Det mærkes ikke bare, når du starter dit styresystem, men også når du generelt bruger computeren og åbner spil og programmer. Særligt inde i dine spil kan den hurtigere evne til at skrive og læse data give en bedre spiloplevelse. Sekvenser i spillet loader hurtigere, så du bevæger dig mere glat imellem levels og nye områder i spillet. Det giver en overall bedre spiloplevelse.

Også når du flytter data til din computer, vil du opleve en betydelig forskel på at flytte store filmængder fra en SSD tilsluttet en hurtig USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2 etc. kontra at flytte fra en HDD med den nu efterhånden forældede USB 2.0.

I forhold til støj er der også en forskel, du nok vil bemærke. En HDD virker ved mekanisk bevægelse, hvilket kan give lyde fra dit kabinet eller den bærbare. En SSD afgiver næsten ingen lyd.

ssd harddisk
HDD indvendig vs SSD

Strøm er et andet parameter, der også er værd at tage med. Særligt fordi mange i dag arbejder fra et setup med enten blot en bærbar eller en bærbar tilsluttet en ekstern moniter. Her sparer fraværet af den mekaniske bevægelse og den nye teknologi også på batteriets ressourcer. Dette bør ikke være den udslagsgivende faktor for at købe en SSD-harddisk, men er naturligvis værd at tage med. De mange batteriforbrugsreduktioner fra moderne hardware kan samlet give længere batterilevetid, når du bruger din bærbare på farten, uden mulighed for at tilslutte den til en strømkilde.

Hvor meget plads skal du bruge?

Et andet spørgsmål, som melder sig, når du skal købe en ny SSD-harddisk, er spørgsmålet om pladsbehov. Dette er naturligvis et individuelt spørgsmål, som afhænger af, om du f.eks. bruger din PC til udelukkende skole eller arbejde, om du allerede har en ekstern harddisk til større filer m.m.

Men! Er der tale om en computer, som bruges til gaming, anbefaler vi, at du køber en SSD med 1 TB plads. Et populært spil som Call of Duty: Modern Warfare fylder lige omkring de 200+ GB, mens Final Fantasy XV fylder ca. 155 GB og Gears of War 4 omkring 130 GB. De moderne spil giver timevis af glimrende gameplay, storslået grafik og en heftig spilmotor til at drive værket, men det kræver også sin plads. Spil kan dermed hurtigt fylde godt til på din harddisk.

500 GB kan også være en fin løsning, hvis du blot kører med det samme eller få spil installeret, men har du muligheden, så vælg gerne en model med mere pladskapacitet.

Tænk: Hellere for meget plads end for lidt. Det er aldrig sjovt at skulle slette.

Hvad er forskellen mellem en SSD og en traditionel harddisk?

En SSD (Solid State Drive) er en type lagringsenhed, der bruger flash-hukommelse til at gemme data, mens en traditionel harddisk (HDD) bruger magnetiske plader til at gemme data. SSD’er er normalt hurtigere, mere energieffektive og mere modstandsdygtige over for skader end HDDs.

Kan jeg bruge en SSD i stedet for en traditionel harddisk i min computer?

Ja, mange computere kan bruge enten en SSD eller en HDD som primær lagringsenhed. Det kræver dog typisk at man har et sted at sætte den i computeren og at ens styresystem understøtter det.

Hvordan kan jeg se, hvor meget plads jeg har tilbage på min SSD?

Du kan se, hvor meget plads der er tilbage på din SSD ved at åbne “Computer” eller “This PC” på din Windows-computer og derefter klikke på dit drev (normalt drev C:). Du kan også bruge et program som “Disk Management” for at se mere detaljerede oplysninger om dit drev. På Mac kan du åbne “Finder” og derefter klikke på “Macintosh HD” for at se pladsen tilbage på dit drev.

Skriv en kommentar