Hvad er DPI (Komplet guide med billeder)

DPI forklaret

Vi skal i dag kigge nærmere på DPI.

Ved du hvad DPI egentlig er – og hvor vigtigt det er for dig som gamer? Jeg vil våge den påstand at uden DPI vil gaming praktisk talt være umuligt og ikke-eksisterende.

Kort sagt DPI er en måleenhed som registrerer de bevægelser vi laver med musen når vi flytter den henover musemåtten. DPI, som står for Dots Per Inch, er som sagt det udtryk vi bruger når vi i ser på hvor følsom vores gamer mus egentlig er og hvor meget vi kan ændre på den til vores fordel.

Hvem kan ikke huske de gode gamle Quake og Unreal Tournament-dage hvor man næsten konstant havde venstre museknap i bund? – Og hvor det egentlig bare gjaldt om at ramme nogle af de andre – dog helst de rigtige? Der vil en høj DPI virkelig komme til sin ret pga. det hurtige gameplay. Eller hvad med en solid omgang Serious Sam? Var der på noget tidspunkt man ikke skød på i de spil?

Er man derimod lidt mere den snigende type med et tungt våben, hvor præcision er altafgørende for om du rammer eller ej pga. en lang reload time på våbnet – så vil du gå med en lav DPI. En klassiker for denne kunne være Ghost Warrior.

Undtagelsen der bekræfter reglen?

Ja, gid det var så let, for det er slet ikke – lad os tage et eksempel.

Lad os tage et spil som CS:GO, der vil næsten alle, specielt de professionelle, bruge en lav DPI og det er selvom gameplayet ofte kan gå ekstremt hurtigt. Og hvorfor vil de professionelle så det? Det vil de fordi de bruger store musemåtter så de har pladsen, hver eneste patron tæller uden undtagelse og rammer de ikke som den første i en head on head duel, vil de 99 ud af 100 gange dø – derfor er det vigtigt med en lav DPI på dét niveau.

I mange spil vil der også opstå situationer hvor man har brug for både en høj og lav DPI og gerne skulle kunne skifte hurtigt imellem de forskellige indstillinger, og hvad gør man så?

Det skal jeg fortælle dig, for svaret er meget lettere end hvad du formentlig tænker …

Hardware vs. Software

For mange gamer muse har mulighed for at ændre DPI’en direkte på musen med diverse knapper.

Jeg bruger en Logitech G502, hvor der på siden af den er en knap som jeg klikker på og musen ændrer DPI’en til det jeg ønsker og som jeg har fortalt i Logitech software – som i øvrigt er gratis at downloade og installerer. Med andre ord, et klik så har jeg ændret musens DPI til det jeg ønsker i de forskellige situationer.

DPI indstillinger Logitech

Og nu sagde jeg godt nok det var nemt, men jeg bliver nød til at forvirre dig en gang til.

– For nu hvor vi har en mus der kan ændre DPI’en og vi har sat vores software op, så er der lige det med musen og dennes hardware.

Mange nye i gamet tror man kan nøjes med at tage en billig mus med så høj en DPI som muligt også gå i krig. Teknisk set kan du godt det, men du vil i den grad være bagud på point!

Laver du det stunt, sker der det at din computer vil forsøge at kompenserer enten med at lave dine ryk med musen større eller mindre end de egentlig er og potentielt har brug for at være og du vil derfor skyde huller i luften.

DPI sensitivity

På billedet ovenfor er “sensitivity” eller følsomhed på dansk softwaren og DPI er hardwaren. Det viser hvor langt musen skal trækkes henover en mussemåtte for at opnå de to nøjagtig samme fysiske positioner, trods de forskellige indstillinger. Det viser blot hvordan man ved ændringer kan få det samme udgangspunkt på musen, hvilket giver tæt ved uendeligt mange muligheder for tilpasning og derved for at finde netop dén opsætning som passer nøjagtigt til dig

Bagsiden af medaljen

Vi har nu gennemgået alt det sjove omkring hvad DPI er og hvor vigtigt det er for dig. En anden ting du bliver nød til at have i mente når vi taler DPI er – museskader.

Jeg er ked af at sige det, men det er for din egen skyld. Nu når vi sidder så mange timer solidt plantet i stolen med chips og cola ved siden af på bordet, er det vigtigt du ikke får skader og det er derfor ligeså vigtigt at du får en fornemmelse af at den DPI og følsomhed du spiller med i dit yndlingsgame, passer overens med du kan sidde foran skærmen længe uden mén.

Efterord

Er du en af de virkelig hardcore som gerne vil have dine indstillinger er fuldstændig ens fra det ene til det andet spil, så kender du allerede denne her hjemmeside. Er du ny og vil gerne perfektionere dit game og dit aim, så er det én af vejene frem. På hjemmesiden kan du matche din nuværende DPI og in game-følsomhed på musen op imod hvordan det skal se ud i et andet spil for at være så tæt på ens som muligt.

Det gælder altid om at være et skridt foran, men husk, den eneste rigtige måde at blive virkelig god på er, at blive ved med at læse mine guides og artikler.

God gaming alle sammen!

Relaterede artikler

DPI forklaret
bliv bedre til at aime
Hvad betyder GG

Skriv en kommentar